Tarkkailkaa itseänne ja toisianne, aivojenne vuoksi!

Moi,

Hieman meinasi keväällä väsymys iskeä ja oli pienen tauotuksen paikka. Tarpeeksi kun alkaa jutut rassata, niin siinä vain päätöksentekokin alkaa hidastua. Aivot alkavat käydä puolivaloilla ja pienessä sumussa. Firstbeatin Hyvinvointianalyysin teko itselle oli viimeinen herätys asioihin. Päätöksenteon hidastumisen lisäksi tarpeeksi stressaantuneessa tilassa ihmisen kyky luovaan ajatteluun heikkenee. Ne aivojen osat, joiden pitäisi toimia, eivät toimi tuolloin täydellä teholla. Ajattelu siirtyy evoluutiomme alussa kehittämillemme aivojen osille entistä korostetummin, ja niissä meinaan oli kehitettävää:)

Eräs yritysjohtaja virkkasi asian seuraavaan muotoon – ”Kovassa stressissä tulee sellainen tehoton paikallaan teputtamisen tunne. Mutta vaikeaa on tuon tunteen poistaminen, kun uutta stressiä pukkaa koko ajan”. Tuo on hyvin kuvailtu. Aika vastaava oli oma kokemus. Tekeminen oli lähinnä näennäistä ja asiat etenivät hitaammin kuin piti. Miten tuo tunne sitten saadaan vaihdettua vapautuneeseen ja luovaan tunteeseen? Ihan arkisesti liikuntaa lisäämällä ja tietoisesti pieniä taukoja pitäen. Nuo keinot toimivat itselläni. Ilman kännykkää on kuitenkin syytä taukonsa pidellä. Väitän, että sen kanssa harva rauhoittuu. Seuraavassa kappaleessa saattaa rivien välistä nousta esiin jo kolmas keino, ja tärkeä onkin.

Jo edellisenkin pohjalta oman rasitustilan havainnoiminen ja tunnistaminen on valtava taito nykykiireessä. Tuo on todella tärkeä juttu sekä työelämässä että urheilussa. Näin voimme toimia tehokkaammin ja fiksummin. Ennen kaikkea tuo mahdollistaa jaksaminen ja kehittymisen. Tarkkailkaamme siis itseämme, mutta myös toisiamme. Kaverin tuella probleemat helpottuvat ja uusia näkökulmia asioihin syntyy! Kiitos uusista näkökulmista muutamille lähitahoille viime aikoina, niistä on ollut paljon apua!

 

Kesäisin terveisin!

Perttu / Noponen Sport